środa, 13 lutego 2013

◕Biały lukier (do ciastek)

Był przepis na pierniczki, więc nie może zabraknąć również przepisu na lukier ;) Ja osobiście wole go zrobić samemu niż kupić gotowy - jest tani i banalnie prosty w zrobieniu.

Składniki :
-1 białko jajka
-szklanka cukru pudru (lub trochę więcej jeśli jajko było dość duże)
-można dodać sok z cytryny dla lekkiego aromatu (łyżeczke)

Przygotowanie :
Białko wkładamy do miski i mieszamy stopniowo dodając cukier puder. Jeśli chcemy lekko ubity lukier mieszamy łopatką do ubijania lub mikserem do uzyskania jednolitej i lekko gęstej masy, jeżeli chcemy gęstą konsystencje w grę wchodzi jedynie mikser. Ubijamy do uzyskania zadowalającej nas konsystencji. Jeżeli chcemy bardzo gęsty lukier powinno nam to zająć ok. 5minut, a w razie czego zawsze można dodać trochę wody lub cukru pudru. Lukier nie stygnie od razu, lecz gdyby tak się stało możemy dodać do niego kilka kropli wody lub soku z cytryny i mieszamy (już nie koniecznie mikserem ;p). Stosunkowo patrząc z przepisu uzyskamy lukru na ponad dwie blachy ciastek. Gęstnieje dość szybko lecz by wysechł potrzeba kilku godzin, najlepiej zostawić na noc do ostudzenia (u mnie trwało to ok. 5godzin).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz